31 Ekim 2016 Pazartesi

TRUMBO


Gercek yasam hikayelerine, ozellikle de biyografik olanlara ilgiliyseniz harika bir film onerecegim.. Trumbo

Trumbo, 2016 yilinda izledigim en enteresan yasam hikayelerinden biriydi..
Film, unlu bir senarist olan Dalton Trumbo’nun kuvvetli aktivist kimligi yuzunden sinema dunyasindan dislanmasini anlatiyor..

40’li yillarda Amerika komunist dusuncelere karsi ciddi bir direnis gostermeye baslayinca ulke genelinde genis kitlelere ulasabilecek isimlerin neredeyse tamami kara listeye aliniyorlar.. Bu listeye adi giren Trumbo’nun senaryo yazmasi buyuk oyunlarla engellenmeye calisilip, hukuka aykiri yaptirimlarla yetenekleri sindirilmeye calisiliyor.. Yani filmde Hollywood dunyasinin belki de en pis donemine taniklik ediyoruz..

Ancak inanilmaz bir direnisci olan Trumbo; her ne kadar zor zamanlar yasasa da, Roman Holiday ve Spartacus gibi muthis filmlerin senaryolarini bu yasakli donemde yazip, farkli bir isim altinda sinema dunyasina sunmaya devam ediyor.. Hatta Roman Holiday ile Oscar bile kazaniyor.. Uzucu olan ise, bu kara donem nihayete erdikten sonra Oscar odullerinin Trumbo'nın eline gecmis olmasi ve bu zamanin Trumbo’nun omrunun sonlarina denk gelmesi... (Spoiler !!! Her ne kadar anlasilir duygusal nedenlerle kimligini aciklayip bu odulleri kabul etmis olsa da, filmin sonunda Leo gibi bir cesur yureklilik yapip aldigi odulleri edepli bir konusma ile geri iade etmis olmasini tercih ederdik..) 

Filmde, Dalton Trumbo rolunde Bryan Cranston’in enfes bir performansi var. Yonetmen Jay Roach’in da ellerine saglik, lakin filmde hem mizahi eksik etmemis, hem de Amerika’nin -pek hoslanmadigimiz- siyaset anlayisi icin iyi bir bakis acisi sunmus bizlere. Unutmadan, filmde cok etkileyici bir Halen Mirren dokunusu da var.. Film boyunca cok sakin bir karakter ornegi cizen Mirren’in, duygularinin en peak halini bir tv haberi sonrasi izliyoruz ki bu sahne belki de saniyelerle olculecek kadar kisa.. ama muthis bir etkisi var…

Zaten hayat da kisa degil mi ? kuslar da ucuyor…

Hadi film izleyelim..

iyi seyirler
lulu
x