29 Ocak 2016 Cuma

MISTRESS AMERICA

 

Mistress America; listede izlenmesi gereken onca film notu varken, hepsini bi yana birakip bi anda bulunan ve izlenmeye baslanan bir film.. Henuz baslar baslamaz "Mozart in the Jungle" dizisiyle bana kendini cok sevdiren Lola Kirke gorunuyor ekranda.. Film devam ederken de bir baska sevilesi oyuncu, Greta Gerwig ile karsilasiyorum.. O da kendini "Frances Ha" ile sevdirmisti.. 

Gelelim filme.. 

Tracy ile Brooke anne ve babalarinin evlenme karari almasi sonucunda tanisiyorlar.. Her ne kadar beni asil etkileyen karakter Brooke olsa da, filmin ana konusu Brooke'un hayatina parmak isirarak bakan Tracy'nin hikayesi uzerine kurulu.. Tracy bir yani ile Brooke'a hayran, diger yaniyla ise hayati bu denli umarsizca yasamasinin onu duvara toslatacagini dusunen icine kapanik bir karakter.. Zaten filmin odak noktasi da bu; karamsar, sikici ve cogu zaman cekilmez olan Tracy'nin hayatini yoluna koyusu ile Brooke'un tam anlami ile yerle bir olusu..

Tracy; universiteye yeni baslamis, hepimizin yasadigi o ilk gunlerin zorlugu icinde ve kocaman bir sehirde kendini yalniz hissediyor. Brooke sayesinde kabugunu yavas yavas kiran kizimiz, okulun edebiyat kulubune girmek icin yazmasi gereken oykuyu, Brooke sayesinde kavustugu ilhamla hazirlayabiliyor..  Kazanimlari iyi, iletisimleri komik ama zaman zaman da tuhaf denebilecek bu arkadaslik bize kendini keyifle izlettiriyor.. 

Brooke, aslinda pek cogumuzun 20'li yaslari gibi.. Eline gecen her firsati kullanan, dertleri buyutmeyen, kocaman guluslerle etrafi aydinlatip duran, civil civil, vicik vicik ve de tasasiz.. Film boyunca ben de bir cok karede kendi 20'lerimi hatirlayip, gulumsedim.. Sanirim bu yuzden de kendimi Brooke'a daha yakin hissedip, filmi Tracy yerine Brooke odakli izledim.. Lakin, karakterlerinin "kendini arayis" surecini isleyen filmler beni daima daha fazla etkiliyor.. Mistress America da boyle filmlerden biri.. Hatta onu digerlerinden ayiran en onemli ozelligi; bunu dram ile degil de, komiklik dolu diyaloglarla yapmis olmasinda.. 

Filmin yazar ve yonetmeni Noah Baumbauch. Ancak, yazarken ona sevgili Greta Gerwig'de eslik etmis ve oldukca siki bir is cikartmislar.. 20'lerin sonlari ve 30'larin gelisini cok iyi gozlemledikleri ve bunu izleyiciye etkileyici bir senaryo ile aktardiklarini rahatlikla soyleyebilirim..

iyi seyirler 
lulu 
xxx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder