20 Şubat 2015 Cuma

THE IMITATION GAME

 

Dunyadan Alan Turing diye biri gecmis iz biraka biraka ve biz onun varligini bilmemisiz.. "Biz" diyorum cunku eminim izleyen buyuk cogunluk Alan Turing ile benim gibi "The Imitation Game" filmi sayesinde tanisti.. Oysa ne muthis bir hikayesi ve kisacik omrunde insanlik icin biraktigi ne onemli bir izi varmis..

The Imitation Game filminde Alan Turing karakterini, cok sevdigim "Sherlock" dizisindeki cikarimlarin efendisi muhtesem Sherlock olarak tanidigimiz Benedict Cumberbatch oynuyor.. Benedict'in oyunculugu icin tek bir diziye bagli kalarak yorum yapmak filmi izlemeden evvel oldukca zor olsa da, toplumdan kendini soyutlamis, kendi sessizlikleri icinde ve aklinin sinirlarini zorlayarak yasayan, zeki ve supheci Alan Turing rolunu bence oldukca iyi kotarmis. Sanirim ki bu basrol sayesinde oyunculuk gucu hakkindaki soru isaretlerini de bir parca silmis olmali.. Olmali diyorum cunku oyle olduguna dair en onemli kanit, Sherlock 4. sezonunun Benedict'in yogun film programi dolayisiyla bu yil pas gecmesi..

 Film icinde film tavsiyesi olacak ama oyunculari icinde Benedict Cumberbatch'in de oldugu "August: Osage County" filmini firsat bulup izlemelisiniz.. Benedict icin olmasa bile mutlaka ve mutlaka farkli bir Julia Roberts icin...

The Imitation Game; ikinci dunya savasinda nazilerin kullandigi enigma kodunu (ki bu kodun cozulmesi ihtimali oyle dusuk ki bu ihtimalleri filmin basinda sayisal olarak ogrenince Alan Turing'e henuz film baslar baslamaz ayri bir saygi beslemeye basliyor insan..) cozerek savasin tam tamina 2 yil once bitmesine neden olan matematik profesoru Alan Turing'in hayatinin bir donemini anlatiyor bize.. The Imitation Game bir savas filmi degil, daha cok savasin arka perdesinde gelisen bir stratejinin hayata gecirilis hikayesi.. Donem filmi ve bana gore tam olarak bir dram-biyografi ornegi lakin Alan Turing'in olaganustu zekasi sayesinde insanliga verdigi armagana ragmen sirf cinsel tercihi nedeniyle odedigi bedel tam anlamiyla korkunc !

Bu arada filmde Keira Knightley'in de varligi soz konusu ancak filme beni heyecanlandiran bir giris yapmasina ragmen devaminda cok buyuk bir oyunculuk sergilemiyor.. Turing'in calisma ekibinde olan diger oyuncular icinden baskin ve hirsli bir karakter Hugh'u canlandiran Matthew Goode, "Downton Abbey" dizisi sayesinde tanidigim Allen Leech de ayni sekilde cok da ilgi uyandirmayan oyunculuklar sergiliyorlar.. Dolayisiyla da film basli basina bir Benedict Cumberbatch konsantrasyonu ile izleniyor.

Evet, The Imitation Game bu sezonun merakla beklenen ve odul torenlerinde adayligina kesin gozuyle bakilan hatta favori kabul edilen filmlerinden biriydi.. Adayligi kapti kapmasina ancak cok daha kuvvetli adaylarla karsi karsiya kaldigindan bana gore ne Benedict bu filmle "en iyi erkek oyuncu" odulunu kucaklayacak ne de film "en iyi film" odulune layik bulunacak.. Adayliklar icinde "en iyi uyarlama senaryo" ile odul alma sansi yuksek olsa da bu odulu de sanki "The Theory of Everything" alir gibi hissediyorum ben :) Ancak sonuc ne olursa olsun akillarda kalan bu harika uyarlama filmini kacirmamali ve dunyadan gecmis muthis Alan Turing'i tanimalisiniz..

NOT : Filmin yonetmeni, hakkinda bilgi sahibi olmadigim Morten Tyldum. Bildigim yalnizca Norvec asilli oldugu ve takip edilesi isler yaptigi.. 

iyi seyirler
lulu
xxx

2 yorum:

  1. Lulucum canim yeni bilgi paylasimini kutlarim hayatim.. Uzgunum daha onceki film tanitiminin sonundaki parafini gormemisim :( Cok sevindim guzel onerilerini zevkle okuyacagim icin, tebrikler..
    Bahsettigin filmi izledikten sonra '' Dunyadan Alan Turing diye biri gecmis iz biraka biraka ve biz onun varligini bilmemisiz.. '' e yakin bir cumle kullanmistim bende ve filmi zevkle izledim, hemen Alan Turing'i arastirdim hakkinda bir cok yazi okudum hatta the theory of everything filmini izlemeden once Benedict Cumberbatch en iyi erkek oyuncu odulunu alir diye umut etmistim ( belki cok begenmemin de etkisi var )
    Bu arada canim bu gecenin heyecani cok fazla, bir kac aday filmi seyredemedim daha ama sana tavsiyem Deux Jours, Une Nuit filmini ve Marion Cotillard'i izlemen. Benim en iyi kadin oyuncu favorim ;)
    Iyi haftalar, sevgiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim, cok tesekkur ederim... heyecanla yaziyorum ve daha sik yazabilme firsatim olacagi icin cok mutluyum :) Ayni cumleyi kurmus olmamiza cok sevindim.. Hatta oyle sevindim ki, buyuyunce sen olmak gibi bi idealim oldugunu hatirlattin bana.. "Deux Jours Une Nuit" filmini izlerdim !! Onu da yazacagim burada sonra da senin yorumlarini beklerim heyecanla.. Film ve konusu cok hosuma gitti hakkaten ama Marion'un umutsuz ve depresif halinde boguldum resmen.. Kesinlikle iyi bir oyuncu oldugunun da kaniti bu sanirim :)) Ama Still Alice ile odulu alan J.Moore'un odul cok cok hakkiydi.. Gel oyunculuklari yeniden bi dusun derim...

      Sil