3 Kasım 2015 Salı

BEGINNERS



Dusundum de; Ewan McGregor'in oyunculugunu sevmeyen birini bulmak sanirim samanlikta igne aramak gibi bisi olurdu.. Film dunyasi icinde, yasam sekliyle diger meslektaslarindan siki bir manevra ile ayri duran bir adamin genelleme yapabilecek kadar sevilesi bir oyuncu olmasi guzel bir durum..

"Beginners" filmini izledikten sonra, listeme girmis tum Ewan McGregor filmlerini izlemis oldum. Acikcasi bu da benim icin guzel bir sine-tatmini..

Filmi izlemeden evvel bir sitede "modern bir romatizm ve esprili bir trajedi" cumlesini gormustum.. Sanirim bu cumlenin tam olarak filmi ozetledigini soyleyebilirim. 

Beginners filminde, Ewan McGregor'i hayata dair umutlarini kaybetmis ve ardindan babasinin olumu ile daha da sarsilmis Oliver rolunde izliyoruz.. Oliver; babasinin olumunu kabul etmek icin kendi ic dunyasi, cocuklugu, gencligi ve yakin gecmisi arasinda buyuk duygusal mucadeleler veriyor ve biz de onun bu mucadelesine taniklik ediyoruz..

Film; asik olmakta zorlanan degil de, asik oldugu yerde tutunamayan Oliver'i tanitiyor once.. Sonrasinda esinin olumuyle escinsel oldugunu aciklayan Oliver'in babasini taniyoruz.. Baba nefis bir model.. Ileri yasina ragmen, ozgurlugunu ilan etmenin coskusunu hayran olunasi bir yasam enerjisiyle besliyor ve bu sayede istedigi "gercek" hayati yasamaya basliyor.. Ancak; bu muthis ozgurlesme sonrasi Oliver'in babasina kanser teshisi konuyor.. 

Filmde ayrica Oliver'in bir partide tanistigi Anna ile yurutmeye calistigi iliskisini de izliyoruz.. Oliver ve Anna'nin birliktelikleri oyle guzel izleniyor ki ! Aralarindaki tutkunun, cocuksu sevinclerin, gel-gitlerin ve sert inis-cikislarin guzelligi filmin sonunda cikmazlarin nasil asilabilecegine dair hos bir ornek..

Begginners duygularimiza bazen siddetle, cogu zamansa sakince ama uzun uzun dokunan bir film.. Alisik olmadigimiz bir baba-ogul iliskisi izlemenin keyfi bir yana, kosulsuzca sevdigimiz insanlara dair de aklimizi ciddi anlamda isgal ediyor.. Oliver ve babasinin olabildigince samimi ve izlemeye doyamayacaginiz bir iletisimleri var.. Gercekten cok cok etkileyici !

Filmin oyuncu kadrosu cok genis olmamakla birlikte, fazlasiyla sevilesi.. Ewan McGregor esas adamimiz.. Esas kizimiz ise; oyunculugu yaninda, mukemmel olculerden uzak olusu yuzunden filme daha da yakistirdigim Melanie Laurent. Oliver'in babasi rolundeyse sevgili Christopher Plummer var ! Bana kendini en cok "Yukari bak" animasyonundaki seslendirmesi ile sevdiren ve Beginners sonrasi "Ejderha Dovmeli Kiz"i bile izlemeyi dusunduren adamdir kendisi.. Plummer; Beginners filminde nefis/enfes/doyulmaz bir baba rolu oynamis ve sonrasinda da "En iyi Yardimci Erkek Oyuncu" dalinda Oscar odulunu kapmistir.. :) 

Filmin yonetmeni ise daha once hic bir filmini izlemedigim, hakkinda tek kelime bilmedigim; Mike Mills. Mike; bu filmi hem yazmis, hem de yonetmis.. Ve bence cok iyi bir is cikartmis..

Filme dair beni en mutlu eden sahne; "ici bembeyaz olan bir cerceve goruntusu.. cercevenin icinde gorunen bir kol.. o kolun elinde tuttugu minik bir papatya buketi" ve hemen ardindan o sahneyi betimleyen iki kelime : 

"sadelik ve mutluluk".. 

Iyi seyirler
lulu
xxx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder