4 Ocak 2016 Pazartesi

TEZER OZLU / YASAMIN UCUNA YOLCULUK


 

Tezer Ozlu; onu ilk okudugumdan beri bana bir sekilde Patti Smith'i hatirlatir.. Hayatta iken onunla ayni kusagin insani olduklarini ve Patti'ye dair kendi icinde de benzer parcalar bulabilecegini bilir miydi acaba diye merak ederim.. Yalnizca bir soru sorma sansim olsa, ona sanirim bunu sorardim..

Tezer Ozlu ile "Yeryuzune Dayanabilmek Icin" adli kitabiyla tanismis ve okudukca satir aralarida bulduklarima sukretmistim.. Lakin; farkliydi, baskaydi daha onemlisi de basinabuyruktu..  "yapmamali, etmemeli" kaliplarinin disinda kalarak yasadigi nefis bir dunyasi vardi.. Cok sevmistim.. Ardindan "Yasamin Ucuna Yolculuk" geldi. 

Sevgili Tezer Ozlu bu kitabinda, Avrupa'da tren raylarinda buldugu ozgurluk hissi ile edebi bir seyahate cikartiyor bizi.. Aslinda hicbir yere bagli olmadigimizi hatirlata hatirlata yol aliyor.. Icsel dunyasini, okuyucunun icsel dunyasini da darma duman ederek aciyor.. Sorguluyor, sorular soruyor, bakis acilari gelistiriyor ve neticesinde tum edebi ornekleri bir sekilde kendi hayati ile iliskilendiriyor.. 

Tek basina kaldigi otel odalarina arkadas ediyor bizi.. uykusuzluklarina ve de geciremedigi bas agrilarina.. Yabanci sehirlerde calisan iscileri anlatiyor mesela.. Aslinda buyuk bir aci ile yasamlarini yabanci bir sehirde kazanmaya calismalarini.. Bir yandan da aslinda yabancilarla daha derin iliskiler kurabilecegimizi fisildiyor kulagimiza ve "neden hayatimizi yabancilar arasinda gecirmekten korkariz?" sorusu ile de bas basa birakiyor bizi..

Tezer Ozlu; herkesin dusunebileceklerini dusunmeyen ve de yazabileceklerini yazmayan biri.. Onu okumak ve kelimelerinin derinliklerine dalmak nefis bir beyin jimlastigi diyebilirim. Yeryuzune Dayanabilmek Icin'i okurken, insan kendini bu kadar mi sorgular diye dusunmus ve aynada kendini bu kadar net gorebilmesine imrenmistim.. Sanirim Patti Smith ve Tezer Ozlu arasinda kurdugum en saglam kopru de bu oldu..

Bu nefis kalemi okumanizi dilerim. 

sevgiler
lulu
xxx 

1 yorum:

  1. Sağlık, mutluluk, başarı dolu bir yıl olsun :) Hiç okumadığım bir yazar, not aldım..

    YanıtlaSil