12 Haziran 2015 Cuma

Deux Jours, Une Nuit / Iki Gun ve Bir Gece


 

Marion Cotillard'in Ayhan abicigimin tabiri ile resmen hastasiyim.. :)

Tim Burton yapimi muhtesem film "Big Fish" ile baslayan bu hastalik ozellikle -daha once blogda da yazdigim- Jeux D'enfants yani Cesaretin Var mi Aska ? filmi ile adeta doruklara ulasti.. Marion, Jeux D'enfants sonrasi sinema dunyasinda ciddi bir farkindalik uyandirdigi "La Mome" filminde unutulmaz bir Edith Piaf rolu oynadi ve izleyen herkesin ilgisini uzerine bu film sayesinde cekti.. Zaten ilk Oscar heykelcigini de bu roluyle kapmisti ! Es gecmenin ayip olacagi ve hepimize Toskana'da ev hayali kurduran "a good year" performansini da sanirim filmi izleyenler cok iyi hatirlayacaktir..

Benim kisisel sevgim ise; Marion'un Fransiz olmasi ve ingilizceyi asik olunasi bir aksan ile konusuyor olmasi kaynaklidir.. Dolayisiyla bu yil anonsu yapilan, "Kucuk Prens" filminde seslendirecegi "la Rose" karakterine en cok sevinenlerden biri de benim. :)

Bu arada her ne kadar sinema dunyasi Cotillard'in oyunculuk kariyerinin "Taxi" filmi ile yukselise gecmis oldugunu kabul ediyor olsa da; ben bu fikre sicak bakamiyor ve onu sinemanin populer kultur islerinin icinde gormeyi reddediyorum. O nedenle de oyunculuk olarak son ve en iyi islerinden biri olan "Iki Gun ve Bir Gece" filmini apayri seviyorum.. Akademi de gectigimiz yil onu bu filmdeki rolu ile "en iyi kadin oyuncu" dalindaki adaylar arasina dahil etmisti.. Cottillard'i adaylar arasinda gormek, kazanma ihtimalinin dusuk oldugunu bilsem de -diger adaylari ve oyunculuklari dusununce- keyifli bir gulumsemeydi.. 

Original adi "Deux Jours, Une Nuit" olan film; fabrika iscisi olan iki cocuk annesi Sandra'nin hikayesini anlatiyor.. Filmin konusu ve akisi tam olarak hedefine ulasip, beni gercek anlamda bunaltmis olsa da Cotillard'in cikarttigi oyunculuk hem akademi adayligini hem de alkislari kesinlikle haketmis diyebilirim !

Sandra; ciddi bir depresyon gecirmis ve yaz aylarinda isinden uzak kalmis bunalim otesi bir kadin.. Isine geri dondugunde ise onu sevimsiz bir surpriz bekliyor lakin patronu calisan kadrosu bir kisi eksik oldugunda islerin yolunda gittigini farketmis. Bu farkindalik sonrasi ise soyle bir karar almis: ya Sandra isten cikartilacak ya da kalan calisanlar aldiklari ikramiyeden vazgececekler.. Bu onerinin oylama sonucu da 14'e 2 !

Bu pek acayip durum karsisinda Sandra patronundan hafta sonu icin ona zaman tanimasini ve Pazartesi sabahi yeniden oylama yapilmasini istiyor.. Esi ve en yakin is arkadasinin iknalari sonucu diger is arkadaslari ile tek tek gorusecek olan Sandra acaba oylama sonucunu degistirebilecek mi ?

Peki siz icinde bulunduklari zorluklari ogrendikce ikna edilmesi neredeyse imkansiz gorunen kisilerle Sandra'nin gecirdigi her yuz yuze gorusmenin stresine hazir misiniz ? 

Gozyasi ve sinir krizleri arasina sikisan minik minik gulumsemeler..
Iki Gun ve Bir Gece; insani duygularin ekonomik zorluklarla carpistigi etkileyici bir film.. Marion Cotillard ise adeta roluyle butunlesmis bir oyunculukla karsimizda..
Bence bu performans kacmamali..

iyi seyirler
lulu
xxx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder