3 Temmuz 2015 Cuma

BIG FISH



Tim Burton'u kim sevmez ki !? 

Sinema dunyasinin en kendine has kisisinin yillar evvel izledigim ve daima iyi hislerle hatirladigim filmi Big Fish'i gecen aylarda yeniden izledim. Kendime bu denli gercek bir "gulumsemeyi" yeniden layik gordugum icin cok mutluyum.. :) 

Tim Burton'un yonettigi diger filmler gibi Big Fish de fantastik bir film.. Anlatim dili oyle tertemiz ki duygularimiza naif naif dokunan fantastik bir drama oldugu da rahatlikla soylenebilir.. Yalnizca bu filmde diger filmleri kadar gotik gorseller kullanmadigini soylemek gerek.. 

Filmin konusu soyle ; Esi rolunu bayildigim Marion Cotillard'in oynadigi William, olum yoluna girmis olan babasi Edward Bloom icin dogdugu kasabaya geri doner ve efsane hikayelerle herkesi kendine hayran birakan babasiyla yillar sonra yeniden biraraya gelerek onu daha yakindan tanimak ister.. Babasinin anlattigi hikayelere saygi bile duymayan William, bu yakinlasma surecini yine babasinin genclik yillarinda yasadiklarindan yola cikarak anlattigi nefis hikayelerle tamamlar.. Bu noktada cok hos bir detay var. O da Edward Bloom karakterinin genclik donemlerini Ewan McGregor'un canlandirmis olmasi. Kendisi rolu oyle hakkiyla oynamis ki; Edward'in hikayesini aktarirken izleyiciye yasattigi heyecan cok fantastik !

William'in cocukluk yillari, dogdugu gun babasinin "yakalanmasi ne mumkun" dev baligi yakalamis olmasinin efsane hikayeleriyle gecer.. Cocukken tum masumlugu ve babasina duydugu guven ile dinledigi hikayeye buyudukce inancini kaybeden Will, dugunu sirasinda babasinin yine ayni hikayeyi anlatmasina oldukca sert bir tepki verir ve boylece ikilinin arasina 3 yil kadar surecek bir sessizlik girer.. Will ve Edward, bu sure boyunca degil birbirlerini gormek telefonda bile konusmazlar.. Ta ki Edward'in sagligi cikmaza girene kadar.. Will, annesinin telefonu sonrasi hamile olan esi Josephine'i de alarak Alabama'ya aile evine geri doner ve baslar yeniden baba hikayeleri !

Edward'in yasadigi kasabaya dar gelen hayat tutkusunu da yanina alip bir dev ile yola cikisi.. Yolculuk sirasinda takip ettigi yol sayesinde Spectre isimli ayakkabilarini cikartmak zorunda oldugu kasabaya ulasmasi.. Kasabada edindigi kucuk bir kiz arkadas ve ona geri donme sozu verip yoluna devam etmesi.. Devam yolunda hayatinin askina bir sirkte rastlamasi.. Sirkte asik olup sonra da izini kaybettigi kiza ulasabilmek icin o sirkte calismak zorunda kalisi ve ancak sirk sahibin bir kurtadam oldugunu anlayip sevdigi kadinin gercek bilgilerine ulasmasi... (Bu arada Sirkin sahibi; oyunculuguyla "minik bir dev" olarak gordugumuz Danny DeVito) Hayatinin askina ulasan Edward'a ani bir askerlik emri alisi. Maceralarla dolu askerlik gunleri sonucu, oldugu zannedilirken sevdigi kadina geri donusu.. VE, tum bu maceralar boyunca iyilik yaptigi insanlarin bir sekilde onun hayatina geri donusleri.. (Tam bir Karma !)

 Tum bu hikayeleri Edward'in yani Evan McGregor'un coskulu anlatimi ve heyecanli tavirlariyla gozumuzu kirpmadan izliyoruz ve "biz" inanmamak icin neden bulamiyoruz.. Ancak "Will" biz degil... O babasina bu hikayelere inanmadigini ve gercegi bilmeye ihtiyaci oldugunu soyluyor.. Bu gercekle yuzlesebilmek icin de Spectre kasabasina gidiyor ve artik kocaman bir yetiskin olmus Edward'in kucuk kiz arkadasi Jenny'ye ulasiyor..
 
Dahasini anlatmak buyuk spoiler olacak ! O nedenle susuyorum..

Filmi izleyin sonra bir de Danny Elfman tarafindan kaydedilen film muziklerine kulak verin..

ENFES !

iyi seyirler
lulu
xxx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder